La CUP reclama a la Generalitat que exerceixi la seva responsabilitat amb el Complex Petroquímic

La Candidatura d’Unitat Popular ha fet una valoració d’aquests tres anys des de l’explosió a l’empresa IQOXE el 14 de gener de 2020, afirmant de d’aleshores ençà “no ha canviat res”. La diputada de la CUP-NCG, Laia Estrada, ha explicat la situació judicial de les tres peces de la causa contra l’empresa química “on la CUP hi estem personades com acusació popular” recordant que la peça que fa referència l’EDAR de l’empresa IQOXE “que es centra en els abocaments al mar” tira endavant, mentre que les altres dues, la peça central de l’explosió i la que fa referència al reactor il·legal, “segueixen el seu curs de diligències prèvies i encara s’estan prenent declaracions”.

La diputada cupaire ha manifestat que amb la peça dels abocaments al mar “constatem, per una banda, que l’empresa no podia assumir els residus corresponents a l’elevat nivell de producció que havia assolit, la qual cosa, a la vegada, comportava un risc per al mateixos treballadors, i, d’altra banda, veiem la manca de control i desídia per part de l’administració respecte el control que aquesta hauria d’exercir”. Estrada afirma que la causa contra IQOXE hauria de ser un punt d’inflexió, “tant per les empreses com per l’administració, tant des d’un punt de vista preventiu com de control; és per això que reclamem a la Generalitat que exerceixi la seva responsabilitat amb el Complex Petroquímic”.

Les anticapitalistes han recordat que a finals de 2020 es van a provar les Conclusions de la Comissió d’Estudi de la Seguretat del sector de la Petroquímica de Tarragona, “que pràcticament no s’han implementat”, exposant dos exemples al respecte. Per un costat, no s’ha abordat tot el que té a veure en matèria laboral, és per això que la CUP-NCG va presentar una Proposta de Resolució al Parlament sobre les subcontractacions al Complex Petroquímic “que es votarà en la propera comissió de treball”. Per l’altre, l’accident a l’empresa ASESA que va comportar una fuita de NAFTA “evidencia que les coses no han millorat en tres anys ja que l’actuació per part de l’administració va ser un autèntic despropòsit”. La resposta del conseller d’Interior a una pregunta registrada per la CUP-NCG sobre el cas “evidencia que no es van preocupar en esbrinar quina concentració de NAFTA es va emetre en la fuita, malgrat les olors es van arribar a detectar al Maresme, es van recollir centenars de trucades i van ser ateses una norantena de persones. A més, malgrat s’haguessin mesurat les concentracions de NAFTA, la Generalitat segueix contemplant aquest producte com a  no tòxic per inhalació tal com diu la legislació europea, “obviant l’evidència científica recollida en d’altres països, i evidenciant que la legislació actual és laxa”.

En clau local la portaveu del Grup Municipal de la CUP, Eva Miguel, ha manifestat que en tres anys només s’han aplicat mesures de cara la formació de la població dels barris més propers al Polígon Sud i la realització d’un simulacre que tampoc afectava a la totalitat de la població tarragonina. En aquest sentit Miguel ha explicat que a la Comissió Local de Protecció Civil va exposar la necessitat “que tota la població tarragonina estigui formada i sàpiga com actuar en cas d’un accident químic ja que centrar-ho en només uns barris és totalment insuficient”.

La regidora tarragonina ha recordat que un dels acords de la Declaració Institucional sobre el Complex versava sobre reclamar, de forma trimestral, a les empreses del complex petroquímic “la relació i el detall dels diferents expedients sancionadors en matèria ambiental, laboral i de seguretat que se’ls hagin interposat”. En aquest sentit, al ser empreses que no formen part del terme municipal de Tarragona “l’Ajuntament va decidir no realitzar aquestes reclamacions”. No és fins que la CUP assumeix la regidoria de Medi Ambient que aquest departament sol·licita a la Comissió de Medi Ambient de la AEQT la informació sobre les sancions en matèria mediambiental. La regidora Miguel ha explicat que la resposta de la directora gerent de la AEQT va ser que “no disposem ni podem requerir la informació interessada i que aquesta, només podria ser lliurada directament per les associades” i en base aquesta resposta han decidit reclamar la documentació empresa per empresa.

Per últim, Eva Miguel ha exposat la situació de l’Estudi Independent de la Qualitat de l’Aire. Els plecs de l’estudi estan redactats i estan ultimant-se temes tècnics per tal que aquest pugui passar per Consell Plenari i així sortir la licitació abans d’acabar el mandat. Miguel vol blindar el màxim possible aquest estudi i així “sigui qui sigui que vingui en el proper mandat li costi molt de tirar-lo enrere”.