La CUP de Tarragona indignada per l’arxivament definitiu de les diligències penals en el cas del no-pàrquing Jaume I

La CUP ha estat clau i insistent per mirar de depurar responsabilitats en un dels nyaps més grans d’aquesta ciutat que ha costat 40 milions d’euros

La CUP de Tarragona posa de manifest el seu malestar i indignació davant la decisió de l’Audiència de Tarragona d’arxivar definitivament les diligències penals per la construcció del no-pàrquing Jaume I. 

Tot plegat va començar fa 15 anys i es tracta d’un aparcament que havia de costar a les arques municipals 3 M€ i que ha arribat a costar-ne 40, de tots els quals, segons assegurava un informe pericial elaborat el març de 2016, no es podia justificar ni tan sols el 40% de l’import, ja que només van aparèixer factures per valor d’11,6 M€.

Les anticapitalistes recorden que per elles “la lluita anticorrupció i la necessitat de depurar responsabilitats, en els diferents casos que afecten la ciutat, ha estat una punta de llança, com sempre”. En aquest sentit, i pel que fa al cas Jaume I, cal destacar que les cupaires ja l'any 2017 instaven el govern del moment (PSC-PP-Unió) a no obstaculitzar la investigació del cas davant la negativa i les delacions en el lliurament de la documentació requerida pels auditors, fet que posa de manifest la manca de voluntat per part del govern de Ballesteros de depurar responsabilitats.

Tanmateix, el febrer de 2021, en l’anterior mandat, la CUP va exigir a ERC impulsar la via penal a canvi d'aprovar els pressupostos d’aquell any, de fet anteriorment (en les negociacions de 2020) ja havia estat una demanda de la Candidatura, a la que ERC no va donar compliment.

Des de la CUP també es mostren sorpreses per les diferents reaccions polítiques a la decisió judicial. Cal recordar que totes les decisions econòmiques de despeses i avals per tirar endavant l’operació van ser preses en el consell d’administració de l’empresa d’aparcaments i també en el ple municipal. Alhora, cal recordar que quan es va decidir fer el pàrquing Jaume I hi havia un govern de CiU i PP, en el qual l’actual conseller Jordi Sendra era conseller d’urbanisme i, a més a més, PSC i ERC van votar a favor del projecte.

Per aquest motiu, la CUP considera que les forces polítiques amb representació municipal durant aquella operació són corresponsables de les males decisions preses i que van hipotecar la ciutat de Tarragona fins a l'any 2043.

 

Les cupaires, tancada la via penal, esperen que la demanda civil prosperi i esclareixi part d’aquest desastre i es pugui donar algun tipus de sortida a aquesta gran runa de la ciutat en benefici dels tarragonins i tarragonines, perquè esdevingui, en darrer lloc, el que els veïns i les veïnes de la ciutat decideixin. 

     

     Assemblea Local de la CUP de Tarragona, Tarragona, Països Catalans, 17 d'octubre de 2023