Sobre les filmacions de la Guàrdia Urbana

En el judici dut a terme contra tres militants independentistes el 20 de juliol de 2009 ha quedat clar el que la CUP ja va denunciar en el seu moment, i és que la Guàrdia Urbana de Tarragona està bastint un fitxer polític de les persones que assisteixen a manifestacions a la ciutat. Des de la CUP es tenen seriosos dubtes de què les gravacions i fotografies fetes el passat 1 de maig per la Guàrdia Urbana hagin estat destruïdes, tal i com han afirmat membres d’aquest cos armat municipal. D’altra banda s’entén com a no casual que en el darrer plenari municipal l’alcalde Ballesteros no hagi tractat el prec que sobre aquestes gravacions i fotografies hi va presentar la CUP.

En aquest judici la fiscal ha demanat una pena de 7 dies de “treball comunitari” a les tres persones encausades i el lletrat de la defensa n’ha demanat la lliure absolució. Durant el transcurs de la manifestació del 1er de maig ningú van ser identificat ni requerit per la Guàrdia Urbana. Aquest judici ha estat promogut per la confederació empresarial CEPTA (la façana de l’edifici que ocupen els empresaris sense legitimitat a la Rambla Nova, va quedar tacada de pintura); i per la Guàrdia Urbana, per boca de tres agents, que hi ha participat com a testimoni per tal d’inculpar les tres persones encausades. Es traca d’un nou episodi de repressió política selectiva contra militants de l’Esquerra Independentista, auspiciat per la Guàrdia Urbana (a les ordres del bipartit format per PSC-PSOE i ERC).

En aquest post no farem una crònica del judici sinó que parlarem de l’actuació de la Guàrdia Urbana a partir del testimoniatge de tres agents fet en la seu judicial espanyola de l’Avinguda Lluís Companys. Per cert, que la jutgessa va demanar a encausats i testimonis declarar en castellà, fet que només van fer el directiu de la CEPTA i els tres urbanos.

Per tal de controlar el desenvolupament de la manifestació que aquest Primer de Maig va transcórrer pacíficament pel centre de Tarragona la Guàrdia Urbana va destinar-hi tant agents de paisà (secretes) com agents uniformats. Segons es desprèn de la declaració de l’agent núm. 622, un urbano jovenet de cabell ros que afirmà veure encaputxats amb passamuntanyes (!) en plena Rambla Nova, d’agents n’hi havien “tres de paisà” (els agents 622, 944 i 926) i “si n’hi havia més no ho sé”. L’agent 622 va reconèixer haver realitzat gravacions a partir de les quals van identificar els tres encausats com a persones que van llençar gots amb pintura de color contra l’edifici ocupat per la CEPTA. Es tracta de l’agent que va pujar a gravar des de la balconada de l’Ajuntament. Per a l’agent 622 aquestes gravacions i fotografies tenien l’objectiu de constatar “incidents amb el trànsit, aldarulls o danys a instal·lacions municipals”, fets que segons el propi agent 622 no varen dur-se a terme.

L’agent núm. 944 afirma que el dispositiu policial l’integraven “varis agents uniformats per a evitar el tall de carrers juntament amb tres agents de paisà” (secretes). L’agent 944 afirma davant la jutgessa que les fotografies i gravacions han estat destruïdes ja que al no haver-hi danys contra propietats municipals van eliminar-se.

L’agent 926, tot un clàssic pel que fa a les funcions de policia política, actuà també de paisà com a “Comandant de guàrdia contra la delinqüència urbana”. Afirma tenir coneixement de què un grup d’agents estaven enregistrant la manifestació “per si es feia mal a edificis municipals” i afirma “la meva primera preocupació en aquell moment era el trànsit. No era allò (llençament de pintura), perquè estaven posant en perill la seguretat de les persones (referint-se al tall del trànsit!)”. Segons afirmà l’agent 926 un cop finalitzada la manifestació del 1er de maig van intentar buscar les persones que van llençar pintura: “els vam intentar buscar al final, però no els vam trobar, s’havien dispersat”. El 926 afirma no haver arribat a veure la gravació policial de la manifestació.

Per finalitzar aquest post, repetir el que deia una octaveta sobre aquest judici, potser la clau de la qüestió: “Aquesta denúncia ha servit per a assenyalar tres persones, dues de les quals, ‘casualment’ han interposat denúncies a alguns policíes municipals per haver rebut una brutal agressió”.

Des d’aquí, vagi la més fraterna solidaritat amb els encausats: Prou muntatges policials!