La CUP votarà en contra dels pressupostos antidemocràtics, poc socials i no participatius del tripartit de dretes tarragoní

La CUP de Tarragona ha fet públic el seu posicionament respecte als pressupostos municipals de Tarragona pel 2017. La formació anticapitalista considera que, tal com els aprovats en anys anteriors, aquests no són uns pressupostos socials pensats per fer front a les necessitats reals de la ciutat i, sobretot, dels seus habitants, sotmesos a anys de privacions i dificultats com a conseqüència d’una crisi capitalista que alhora que ha desposseït la majoria social ha fet més rics els pocs rics que ja hi havia. En aquest sentit, aquests no són, ni de lluny uns pressupostos redistributius de la riquesa, tot el contrari, la perpetuen.
Des de la Candidatura d’Unitat Popular s’ha fet arribar una sèrie de demandes a l’actual Equip de Govern per tal d’acabar amb la política deutecràtica local, i passar d’un govern que gestiona la misèria a un govern que distribueixi la riquesa, que permeti la participació ciutadana i aposti per la gestió pública. Les propostes, que no són noves i que altres anys ja s’han fet, van ser obviades i deixades de banda perquè, tal com va expressar el conseller Jordi Martí Font “El Govern Local, si està mancat d’alguna paraula de forma clara aquesta és participació”.
En aquest sentit, des de la CUP es van proposar al conseller d’Economia Pau Pérez una sèrie de demandes que anessin en la direcció de fer uns pressupostos que, més enllà d’anomenar-los així, segons al consellera Laia Estrada, “fossin democràtics redistributius, a favor de les classes populars i de les dones especialment, en defensa de la llengua i la cultura i encaminats a crear feina i redistribuir la riquesa.”

Algunes de les mesures proposades per la CUP a Pau Pérez van ser les següents:

―Fer una auditoria del deute municipal per saber quines parts d’aquest calia pagar i quines calia que paguessin les persones que l’han creat o el van crear. 

―Alhora, per tal de posar la democràcia en primera línia, es proposava que fos la gent qui triés a què es destinava una part important dels diners. Això s’articulava amb uns pressupostos participatius vinculats a una partida d’inversions als barris de la ciutat, i que les entitats veïnals i la ciutadania poguessin emprar per prioritzar quines eren les actuacions necessàries. Per a la CUP, era bàsic que els ingressos per fer els pressupostos calia obtenir-los a partir d’una fiscalitat progressiva. Segons els anticapitalistes, els diners que provenen de la ciutadania s’han d’aportar en funció de la renda i de la norma que diu que “qui més té cal que pagui més per tal que qui menys tingui pagui menys”.

―Que els pressupostos incloguessin una partida destinada a estudiar com s’han de fer les municipalitzacions i una previsió de possibles fonts d’ingressos aconseguits a partir d’aquestes municipalitzacions.

―Que s’ampliés la partida destinada a adquirir habitatge públic per tal que no fos només el mercat qui marqués el dret a l’habitatge, un dret que continua essent bàsic i que els administracions han de facilitar.

―Proposar una partida pressupostària per tal de fer efectives les mocions aprovades al llarg de 2016, així com les del 2015 que encara no s’han fet efectives.

―Una partida destinada a la normalització lingüística del català, ja fos per la via de crear un servei propi o bé amb partides finalistes per donar suport a la tasca del Consorci per la Normalització Lingüística.

―Demanda d’ampliació de les partides dedicades a polítiques d’igualtat a nivell municipal.

―Es va insistir que s’inclogués una partida destinada a pagar l’estudi de la qualitat de l’aire aprovat per tal el plenari en el primer Ple de l’actual legislatura que en els passats pressupostos es va incloure de forma molt insuficient i mai es va arribar a gastar. 

―Rebutjar qualsevol partida destinada als Jocs Mediterranis 2018, entenent que cal rebutjar aquest projecte endeutador i antisocial.

D’aquestes demandes, la majoria no han estat tingudes en compte, perquè representen una confrontació directa amb el model present, passat i que algunes volen que també sigui futur d’aquesta ciutat, basat en la defensa dels interessos dels rics i sense tenir en compte els drets a la salut de la majoria i de les dones a la igualtat absoluta lliure de violències, més enllà de la reproducció de models patriarcals. Malauradament, només podem destacar positivament els increments pressupostaris relatius a educació, una àrea que tot i tenir un pressupost encara insuficient apunta cap a línies d’actuació que creiem prou interessants.
Per tot plegat, la CUP de Tarragona votarà en contra de l’aprovació dels pressupostos municipals i aprofitarà per denunciar que enguany el govern de dretes del PSC, PP i Unió ni tan sols permetrà que hi hagi un debat en condicions ja que, a diferència del desembre passat, el debat dels pressupostos no es desenvoluparà en un ple monogràfic, sinó que serà un simple punt en l’ordre del dia del Ple del 28 de novembre. 

Grup Municipal de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP)
Tarragona, Països Catalans, 24 de novembre de 2016